Wat is een hopast?

Alhoewel dit in de streek van Poperinge gemeengoed is, vragen veel mensen zich af wat een hopast eigenlijk is. Een “ast” is een gebouwtje met een droogoven om landbouwproducten te drogen. Dit kan mout, chicorei of tabak zijn, of in onze streek hoppe. De hoppebellen worden boven op een geperforeerde vloer uitgespreid en de droogoven eronder blaast warme, droge lucht naar boven om het drogen snel te laten gebeuren.

De hopast waar we de vakantiewoning in ondergebracht hebben, is gebouwd in de jaren 1930 en werd verwarmd met een mazoutbrander. Twee grote turbines bliezen de warme lucht naar boven, doorheen gaatjes in een metalen, geperforeerde vloer. Onze boerderij heeft ook nog een oudere, kleinere hopast. Deze werd begin vorige eeuw met hout gestookt, maar was al lang niet meer in gebruik. Het gebouwtje was zelfs een tijd bewoond als arbeidershuisje.

Wist je dat er een hopast uit Proven in Bokrijk heropgebouwd is? Daar vind je naast dit gebouwtje zelfs nog een schuur uit Proven en andere boerderijgebouwen uit deze streek. Ook nu nog kan je in het hoppeland veel oude hopasten of “hommelketen” spotten, of kan je op ontdekking naar een actieve hoppeboerderij om te zien hoe een moderne ast eruit ziet.

(De foto bovenaan is de oudste foto die we konden vinden van onze hopast. Je ziet het het binnenhalen van de hopperanken in de jaren 1960.)

Leave a Comment